søndag 30. september 2012

De tre "enkle" Trykketeknikkene

Det var en gang et fag som ble kalt Trykk & Foto. Mange elever fra fjern og nær meldte seg på dette interessante faget for å få en utfordring i det kreative spektret. Første oppgave i dette faget var: Du skal med utgangspunkt i arkitekturskissene dine utforske enkle trykketeknikker. 

Eleven Simon. Som ikke hadde tegnet så altfor mye før, bega seg ut på en ferd rundt om skolen for å finne noe han kunne tegne sånn noen lunde. Det var ikke lett, og det gikk ikke fort. Men han kom tilbake med noen tegninger som var mer eller mindre arkitekturtegninger. 

Deretter returnerte Simon til klasserommet, og ble plassert på gruppe med de herlige medelevene Bjørge, Kim, Kristine og Ola. De fikk begynne med monotypi. Det var slett ikke enkelt, men det var mye søl og moro.

Den andre trykketeknikken Simon skulle bryne seg på, var sjablong. Dette var en meget krevende og spennende teknikk. Her gikk prøvetrykkene langt bedre enn de som endte opp på "ordentlig" papir. 

Til slutt ble Simon tildelt den mest tidkrevende teknikken, linosnitt. Denne teknikken gikk ut på å skjære ut arkitekturtegningen sin i en "linoplate" ved hjelp av en rekke forskjellige redskap som hadde forskjellige effekter på det ferdige produktet. Deretter rullet Simon på maling med en valse, og kjørte det hele gjennom en presse for å få trykket over på ark. Det var denne teknikken Simon la mest arbeid i og valgte å legge ved et bilde av resultatet.

Snipp snapp snute, så var den perioden over.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar